Word je nooit boos (maar kook je soms van binnen)?

Leg jij de lat hoog?

Voor anderen maar vooral voor jezelf?

Loop je nooit door een rood licht?

Is je huis altijd keurig opgeruimd?

Schep je graag orde en structuur?

Word je nooit boos (maar kook je van binnen)?

Grote kans dat je een Metaal-type bent.

Herfst is Metaal

De 5 elementenleer (Wu Xing) kun je op veel manieren toepassen. Bijvoorbeeld om mensen in een hokje te stoppen. En dat doen we nu eenmaal graag. Zo hebben we archetypen van Aarde-mensen (zorgzame natuur), Vuur-mensen (hang naar bling-bling), Water-mensen (bedachtzaam, type filosoof) en Hout-mensen (sporties, licht ontvlambaar). De herfst is de tijd van Metaal. Wat zijn de kenmerken van een Metaal-mens en wat heb je er aan om het te weten?


Uiterlijk

Een metaalmens ziet er sterk uit, heeft een smal, vaak driehoekig gezicht, sterke kaaklijn en jukbeenderen en een geprononceerde neus. Kenmerkend is de bleekheid in het gezicht. De lichaamsbouw is slank, vierkante schouders, komt sterk over, kan snel gespierd worden door training.

Karakter

Metaal-mensen houden van structuur, orde en regels.  Zij zijn perfectionistisch, methodisch, ordelijk, hebben ontzag voor het gezag. Zij bepalen en handhaven de norm, van goed en fout, zuiver en onzuiver. Ze komen hierdoor nogal rechtlijnig over en dat zijn ze ook. Hun omgeving weet wat ze aan deze mensen hebben. Ze zijn betrouwbaar als een Volvo, netjes, opgeruimd, bewaren het overzicht en houden graag de touwtjes in handen.

Emoties

De Metaal-mens houdt niet van emoties. Niet bij anderen en niet bij zichzelf. Omdat emoties veranderlijk, onvoorspelbaar zijn. Een echte binnenvetter dus. De emotie van Metaal is verdriet. Metaal-mensen zijn vaak gevoeliger voor verdriet. Hierdoor kan niet-verwerkt verdriet dit soort mensen uit hun balans brengen. Ze worden dan bijvoorbeeld sneller boos, maar willen dat niet tonen aan de buitenwereld. Het is belangrijk dat ze emoties ‘een plek kunnen geven’, ze kunnen verteren om ze daarna los te laten. Hierdoor ontstaat ruimte.

Gezondheid

Metaal-mensen zijn gevoelig voor temperatuurschommelingen, met name bij de overgang van zomer naar herfst en van winter naar lente. Juist in deze periode kunnen problemen ontstaan met droogte in combinatie met de organen die bij Metaal horen (Longen, Dikke Darm). Denk aan vermoeidheid, een droge huid, droge hoest, verstopping (sinus) en hoofdpijn. Ook klachten met de darmen (constipatie) komen dan vaker voor.

Wat heb je er aan?

De Vijf-elementen-typering is geen astrologie en geen wetenschap. Iedereen heeft van ieder elementtype wel wat aspecten in zijn lichaam of karakter. De typering is een archetype. Goed observeren leert dat Metaalmensen écht bestaan, als je maar weet waar je op moet letten. Ben je zelf een Metaal-type? Dan heb ik een aantal tips om het evenwicht te bewaren:

  • Let op je stemming. Optimisme is belangrijk voor jouw harmonie.
  • Verhoog je veerkracht door te bewegen of bijvoorbeeld een massage; hierdoor blijf je in contact blijft met je lichaam en je omgeving.
  • Laat los! Laat de teugels vieren, vertrouw eens op je intuïtie in plaats van je ratio

 
Bij Happy Hara kun je terecht voor shiatsu massage. Mijn specialiteit is shiatsu voor emotionele klachten zoals slapeloosheid en stress.

Lid van Shiatsu Vereniging Nederland

Shiatsu Vereniging Nederland

Ik ben aangesloten bij de Shiatsu Vereniging Nederland. Hierdoor worden behandelingen (deels) vergoed uit de aanvullende zorgverzekering.
Happy Hara staat ingeschreven bij de KVK in Rotterdam onder nummer 70545200