Westerse medische basiskennis: waar ben ik aan begonnen?

Sinds augustus zit ik opnieuw in de schoolbanken. Westerse medische basiskennis bij Qing Bai. Als je wilt dat je shiatsu behandelingen vergoed worden uit de aanvullende zorgverzekering is dit papiertje een vereiste. Een collega-student zei:”Een beetje opletten in de les en je haalt het makkelijk”. Wist ik veel dat hij Einstein-genen had.

Medische Westerse basiskennis (MBK) bestaat uit drie blokken:
– anatomie: uit welke onderdelen bestaat een lichaam?
– fysiologie: hoe werken deze onderdelen?
– en pathologie: wat gebeurt er als er anatomisch of fysiologisch iets mis gaat?
Na een wat ongemotiveerde start in augustus (toen de rest van de wereld nog lekker ergens op handdoekje in de zon lag) zijn we inmiddels bij les 6 aanbeland.

Westerse Medische BasisWisselwerking

Het ging gelijk los met scheikunde. De bio-chemische processen in je lichaam. Hoe moleculen zich verplaatsen. Wie het met wie doet. Atoomgetal, atoomgewicht. Vandaar naar de wondere wereld van de celleer. De kleinste elementen van mens en dier. Met de bijzondere wisselwerking tussen koolhydraten, eiwitten, vetten en ATP (de westerse Qi).

Conceptueel model

Dan naar het skelet en de botten. Nou weet ik dus eindelijk waar je bekken zit! En hoe een heupgewricht in elkaar zit. Dit is ook direct toe te passen in een shiatsu behandeling. Niet dat ik hiervoor compleet onwetend was natuurlijk, maar m’n conceptueel model van het menselijk lichaam kon wel wat verfijning gebruiken. Ooit geweten dat je schouder het meest bewegelijke en ingewikkelde gewricht is? En dat je femur (dijbeen) het langste en zwaarste bot van je lichaam is? Dat bedoel ik šŸ™‚

Feestjes

Van botten naar huid en vandaar naar spieren. Ook lekker uitgebreid. Hoe botten, zenuwen en spieren samenwerken om een beweging uit te voeren. Welke bewegingen er sowieso mogelijk zijn. De theorie van de ‘sliding filaments’. En natuurlijk weer heerlijk veel Latijnse en Griekse spiernamen om uit je hoofd te leren. Doet het altijd goed op feestjes (iemand nog een feestje binnenkort?).

Pathologie

En laten we vooral de ziektes (pathologieĆ«n) niet vergeten. Een greep uit het aanbod: osteoporose, cervicale spondylosis, systematische lupus erythemaodes, syndroom van Reiter, psoriasis, artritis. In de lessen rijkelijk gelardeerd met (niet altijd even smakelijke) plaatjes en foto’s van ingewikkelde (nee gecompliceerde!)Ā  botbreuken, huidziektes en tumoren. Je moet kunnen aangeven wat de belangrijkste veroorzakers zijn, het mechanisme van de ziekte, de westerse behandeling en prognose.

Bliss

Nu dus bij les 6. Nog maar 14 lessen te gaan en ik loop al hopeloos achter. Iedere twee weken komt er weer zo’n enorme lawine met medische basiskennis op me af. En o ja, of je ook nog even een ‘paper’ over gezondheidsrecht wilt schrijven. En wist je dat de 3 dagen therapeutische vorming voor jou niet optioneel zijn? Het geeft me eenzijdige gevoelens van stress en hopeloosheid. M’n fight of flight-response licht op. Vluchten zou het makkelijkst zijn. Gewoon de boeken cashen op Marktplaats, voor altijd genieten van die bliss van onwetendheid en me volledig toeleggen op de rijkdom van de traditionele Chinese geneeskunde. Wie doet me wat?

Dokter Bibber

Maar vluchten kan niet meer. Of, kan altijd nog. Voor veel collega-studenten is MBK een noodzaak om vergoed te worden door zorgverzekeraars. Dat is een leuke bijkomstigheid voor als je full-blown aan de slag gaat met een eigen prakijk. Bij mij is dat nog even geen optie. Die praktijk is transformatie in ontwikkeling. Laat ik eerst eens kijken waar stug doorgaan me brengt. Wat het toevoegt aan m’n shiatsu praktijk. Als door Westerse medische basiskennis m’n begrip van het menselijk lichaam uitstijgt boven m’n huidige Dokter Bibber niveau, is dat immers al heel wat.
Happy Hara staat ingeschreven bij de KVK in Rotterdam onder nummer 70545200
Lid van Shiatsu Vereniging Nederland

Shiatsu Vereniging Nederland

Ik ben aangesloten bij de Shiatsu Vereniging Nederland. Hierdoor worden behandelingen (deels) vergoed uit de aanvullende zorgverzekering.