Wat is shiatsu?

Heb je last van fysieke of mentale klachten zoals vermoeidheid, stress, rusteloosheid, slecht slapen, gespannen schouders of nek? Dan kan shiatsu massage je helpen.

Shiatsu is een alternatieve geneeswijze gebaseerd Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). In een shiatsu massage behandeling wordt met druk van de duim of handpalm, rotaties en strekkingen de energiestroom in jouw lichaam beïnvloedt.

Een shiatsu massage nodigt je lichaam uit tot zelfherstel en ruimte voor een nieuwe balans. Klachten verminderen of verdwijnen hierdoor.  Wil je een indruk krijgen van een shiatsu behandeling? Kijk dan eens naar deze video’s. 

Wat is Qi?

Oosterse culturen gaan uit van universele energie (Ki, Qi, Prana). Dit vind je terug in de energie van de natuur, de macrokosmos: het stromen van water in een rivier, de getijden van de zee, het draaien van de wereld, het opkomen en ondergaan van de zon. In je lichaam, de microkosmos, gelden more or less dezelfde wetten als in de natuur.

Vormen van Qi

Shiatsu is gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Net als in acupunctuur en de Chinese kruidenleer speelt Qi bij shiatsu een sleutelrol. Alhoewel we allemaal het gevoel kennen van geen of weinig energie, doen we in het westen niet aan Qi. De oude Chinezen onderscheiden echter veel vormen van Qi in het lichaam:  Vloeistoffen (Jin-Ye’s), Bloed (Xue), Jing (oer-energie), Shen (geestelijke energie). Hier kun je meer lezen over de verschillende vormen van Qi.

Van Qi naar yin en yang

yin yang symboolQi is van nature min of meer neutraal. Om de kwaliteit van Qi beter te duiden, wordt het Taoïstische concept van yin-yang gebruikt. Je kent het van het T’ai Chi-symbool: de cirkel met de zwarte en witte vlakken.

Yin staat hierin voor het donkere, verborgen deel.
Yin is voedend, naar binnen gericht.

Yang staat voor het lichte, zichtbare deel.
Yang is verspreidend, naar buiten gericht.

 

Yang staat voor de hemel.
Yin staat voor de aarde.
De mens leeft tussen hemel en aarde en bevat dezelfde polariteiten.

Het lichaam is ook te verdelen naar yin en yang. Dit komt terug in de diagnose en behandeling bij shiatsu. Meer weten? Lees dan wat heeft shiatsu met yin en yang te maken?

Oorzaak van klachten

Yin en yang zijn twee tegenpolen. Maar vullen elkaar ook aan. Aan de basis van alle activiteit (yang) staat rust en ontspanning (yin). Daarom wordt ook wel gezegd ‘je moet yin hebben om yang te kunnen zijn’. Het is een balans. In onze hectische westerse wereld ligt de nadruk op yang: activiteit, prestatie, handelen. Als je activiteit onvoldoende compenseert met ontspanning ontstaat een disbalans tussen yin en yang. Dit wordt vaak gezien als een oorzaak van klachten of ziekte.

10 x snel en makkelijk ontspannen

We hebben steeds meer behoefte aan rust, blijkt uit een recent onderzoek van de BBC. 

In balans door shiatsu

Een shiatsu behandeling is gericht op het opnieuw  in balans brengen van het yin en yang van de ontvanger. Bij tekorten voed je het systeem. Bij een overschot verdeel je de energie gelijkmatiger. Je voegt geen energie toe. Je werkt met wat er is. Omdat je blokkades in het lichaam oplost, zal iemand zich na een behandeling vaak vitaler voelen. Lees hier bij wat voor soort klachten shiatsu helpt.

Shiatsu ter ontspanning

Shiatsu massage kan gebruikt worden ter ontspanning of als therapie. Een massage gericht op ontspanning is vrijblijvender, vergelijkbaar met stoelmassage. Een soort opfrisbeurt die iedereen wel kan gebruiken.

Shiatsu als therapie

Bij shiatsu therapie worden dezelfde technieken toegepast. Alleen is de behandeling nu gericht op herstel van een fysieke of mentale klacht. Op herstel van balans. Een shiatsu therapeut heeft een opleiding van 3-4 jaar gevolgd en kan je vergoed krijgen uit het ‘alternatieve pakket’ van een zorgverzekeraar.

Shiatsu behandeling

Een shiatsu behandeling begint met uitgebreide intake. Hierbij wordt je letterlijk het hemd van het lijf gevraagd. Wil je weten wat voor vragen je hierbij kunt verwachten? Lees  dan “Mijn menstruatie, wat gaat jou dat aan?”

Haradiagnose

Hara zone op buikTCM gaat ervan uit dat jouw basisenergie ligt opgeslagen in jouw buik (Hara).

Net als Qi is de hara een van de belangrijkste instrumenten waarmee een shiatsu behandelaar werkt. Het is het centrum van de aandacht bij een behandeling.

Een diagnose van jouw hara is dan ook uiteraard onderdeel van de intake. Bij een haradiagnose ligt lig je op je rug op een futon, een matras. De behandelaar betast de verschillende zones op je buik. Dit vertelt iets over de energetische staat van je interne organen (Zang-Fu).

Pols- en tongdiagnose

De uitkomst van de haradiagnose wordt gecombineerd met de polsdiagnose en tongdiagnose.  Al deze informatie brengt een behandelaar samen om te komen tot een behandeling op basis van een theoretisch model.

Bijvoorbeeld dat van de Zang-Fu (organenleer) of de Vijf Elementen.
Wat is shiatsu

 


Hoe vind je balans?

Dit is een persoonlijke zoektocht. Wat past bij jou? Je kunt gaan mediteren. Al zijn er genoeg redenen te verzinnen om het niet te doen. Ontspannen hoeft echter niet heel moeilijk te zijn. Lees bijvoorbeeld eens hoe je snel en makkelijk kunt ontspannen.

Je kunt ook aan de slag met yin-yoga of do-in om je lichaam met yin te voeden.
Bernie Clark, de ‘uitvinder van yin yoga’, zegt: “Yin gaat over accepteren. Over wat je niet hoeft te veranderen. Yin-yoga kan je hierbij helpen”. Lees hier het volledige interview met Bernie Clark.

Over Do-In, zegt Lilian Kluivers, oprichter van de Do-In Academy: “Het mooie van do-in is dat je het zelf kunnen toepassen. Het is een soort van dagelijks onderhoud om in balans te blijven.” Lees hier het volledige interview met Lilian Kluivers.

 

Door shiatsu:

  • wordt qi in het lichaam bijeengebracht
  • wordt je lichaam op een zachte wijze aangespoord tot zelfherstel
  • kun je fysieke of mentale klachten verminderen

Zie ook:

Hoe werkt shiatsu eigenlijk?

Shiatsu is geen wondermiddel