Volledige lichaamsstrekking – een oefening van Maartje Huibers

Volgende week vind je op Happy Hara een interview met Maartje Huibers. Zij combineert (Zen) shiatsu met Chi Nei Tsang, lichaamswerk uit de Healing Tao. Ze is vooral bekend als docente. “Als kind wist ik al dat ik met m’n handen zou werken,” zegt ze.  Haar techniek kenmerkt zich door een zachte, speelse dynamiek. Als kennismaking een mooie oefening uit haar bijscholing Shiatsu in zitpositie: de volledige lichaamsstrekking.

Laat de ontvanger met opgetrokken benen zitten. Jij zit achter de ontvanger op je voeten hurkend, armen onder de oksels langs en om de knieën heen geslagen.

Volledige lichaamsstrekking - Maartje Huibers - 1

Je laat je vervolgens naar achteren rollen, knieën loslatend en ontvanger mee naar achteren nemend met je armen onder de oksel. Het is nodig dat de ontvanger zich afzet met de voeten.

Volledige lichaamsstrekking - Maartje Huibers - 2

De rug van de ontvanger ligt over je onderbenen. De ontvanger strekt zijn benen en ontspant zijn armen zijwaarts. Eerst ondersteun je het hoofd.

Volledige lichaamsstrekking - Maartje Huibers - 3

Je neemt de armen van de ontvanger en geeft nog een extra strekking door de armen opwaarts te brengen. Voel in hoeverre daar ruimte voor is en hou daar contact over met de ontvanger.

Terug kom je door langzaam je onderbenen richting grond te bewegen en de ontvanger van je benen af te laten glijden. Begeleid de ontvanger met je handen.

Tekst en foto’s: Maartje Huibers

 
Happy Hara is een praktijk voor shiatsu massage in Rotterdam
en staat ingeschreven bij de KVK Rotterdam onder nummer 70545200.