Vergoeding shiatsu uit aanvullende zorgverzekering in 2017

Het eind van het jaar nadert. Dat betekent dat je van zorgverzekeraar mag veranderen. De kans is klein dat een shiatsubehandeling ooit uit de basisverzekering zal worden vergoed. Dus zit het verschil in de aanvullende verzekering. Waar moet je op letten als je een aanvullende zorgverzekering afsluit om een shiatsu-behandeling vergoed te krijgen? En moet je het sowieso wel doen?

Type behandeling: massage of therapie

Alhoewel niet overal helder is er een onderscheid tussen shiatsumassage en shiatsutherapie. Shiatsumassage is in dit geval wat vrijblijvender en zit meer in de wellness-sfeer; gezichtsbehandeling, stoelmassage etc. Een soort van opfrisbeurt. Iedereen mag zich shiatsu-masseur noemen. Bij shiatsutherapie is er sprake van een fysieke of mentale klacht die met shiatsu-massage kan worden opgelost. Een shiatsu therapeut heeft vaak een opleiding van 3-4 jaar gevolgd en wordt onder voorwaarden uit het ‘alternatieve pakket’ van een zorgverzekeraar vergoed.

Behandelaar bij beroepsvereniging of niet?

Voordat je een afspraak maakt is het handig om te kijken of en bij welke beroepsvereniging de shiatsu therapeut van jouw keuze is aangesloten. Een beroepsvereniging behartigt de belangen van de aangesloten behandelaars en zorgt ervoor dat de kwaliteit van de behandelaars/behandelingen op een hoog niveau blijft. Bijvoorbeeld door nascholing verplicht te stellen.

vergoeding-zorgverzekeraars-shiatsu-2017Forse bijdrage
Behandelaars betalen jaarlijks een (soms forse) bijdrage aan de beroepsvereniging. Het kan voor therapeuten lonend zijn zich niet aan te sluiten bij een beroepsvereniging. Bijvoorbeeld omdat ze niet zo veel mensen behandelen. Je krijgt dan dus geen vergoeding van je zorgverzekeraar. Vaak hanteren deze therapeuten dan een iets lager tarief, omdat ze minder kosten maken en jou tegemoet willen komen. Populaire beroepsverenigingen voor shiatsu-therapeuten zijn NVST, Zhong of de vereniging van Iokia-therapeuten. Als voorbeeld vind je hier een overzicht van de beroepsverenigingen die CZ erkent.

Vergoeding behandeling

Verzekeraars zorgen er graag voor dat hun producten lastig te vergelijken zijn. Zo heb je verschillen in de maximale vergoeding per jaar en per dag. Een gemiddeld tarief voor een shiatsu-behandeling is 60 euro. Met een maximale dagvergoeding van 40 euro, leg je dus zelf altijd 20 euro bij. Een overzicht van de vergoedingen voor shiatsu in 2017, vind je op de sites van Zorgwijzer en van Independer.  Je kunt ook nog de Consumentenbond checken.

Wat moet je nou kiezen?

Ik neem aan dat je ook andere zorg belangrijk vindt om (aanvullend) te verzekeren. Neem dit mee in je selectie van een verzekering. Staar je niet kapot op de vergoeding die je krijgt voor een shiatsubehandeling. Als je maar 3-4 x per jaar een shiatsutherpeut bezoekt, kan het zinvoller zijn dit uit eigen zak te betalen. Daarnaast is het mijn ervaring dat iedere therapeut een eigen werkwijze en vooral ‘touch’ heeft. Als deze bij jou past, dan zou ik er goed over nadenken of je elders gaat shoppen.
Happy Hara staat ingeschreven bij de KVK in Rotterdam onder nummer 70545200
Lid van Shiatsu Vereniging Nederland

Shiatsu Vereniging Nederland

Ik ben aangesloten bij de Shiatsu Vereniging Nederland. Hierdoor worden behandelingen (deels) vergoed uit de aanvullende zorgverzekering.