Durf jij het achterste van je tong te laten zien?

Geloof het of niet, maar je tong vertelt belangrijke informatie over je gezondheid. De kleur, de vorm, het laagje op je tong: het zijn allemaal hints over de staat van je interne organen. Tongdiagnose is dan ook een belangrijk onderdeel van een intake bij een TCM-therapeut. Wil je ook weten hoe jouw tong ervoor staat? Kijk dan even in de spiegel.

Het is even wennen als iemand je vraagt om je tong uit te steken en daar vervolgens naar gaat turen. Je tong houd je immers liever voor jezelf. Het is een beetje prive. Daar dachten de oude Chinezen echter anders over. De tong zag men als veilig gebied voor een diagnose. Net als de pols.

Nan Jing

De eerste geschriften die de tong beschrijven zijn de Yellow Emperor’s Inner Classic en de Classic of Difficulties (Nan Jing). Deze dateren van zo’n 400 jaar voor de jaartelling. Er moet dus wel een kern van waarheid in zitten, want anders was deze kennis in de loop der tijd al lang vervlogen

Balans

De tong laat de staat van je interne organen over de afgelopen periode zien. Dit is een groot verschil ten opzichte van de informatie die de Chinese polsdiagnose oplevert. Dit is altijd de balans in je lichaam op dat moment. Als een foto. Na afloop van een acupunctuur of shiatsu behandeling stelt een  behandelaar vast of de pols is ‘opgekomen’, dat wil zeggen: meer in balans is. De tong reageert pas veel later. Bij een volgende bezoek kun je zien of er iets is veranderd.

Filmpje!

Laten we eens wat dieper op de materie ingaan. Een mooie introductie is dit filmpje van het Alberta College of Acupuncture & TCM.

Topografie van de tong

Op de tong zijn alle interne organen (Zang-Fu) afgebeeld. Op het puntje van de tong ligt je Hart. Daarachter de Longen. Het middengebied toont de staat van je Maag en Milt. Richting gehemelte, liggen Nieren en Blaas. In de loop der jaren is de topografie van de organen overigens ook hier en daar bijgesteld. Zo liggen Lever en Galblaas nu ‘de-facto’ in twee banen aan beide zijkanten van de tong, maar er zijn ook bronnen die de Galblaas links en de Lever rechts projecteren.

TongdiagnoseWaar kijk je naar?

Je zult versteld staan over hoeveel type ‘tongen’ er bestaan. Voor een eerste diagnose kijk je naar een aantal aspecten: de vorm, kleur en het beslaglaagje op de tong.

Vorm

Een tong kan lang, kort, breed, slap of gespannen zijn. Een lange tong duidt op Hitte. Een korte tong op Koude. Een brede tong met tandafdrukken of tractorsporen aan de zijkanten, wijst op leegte van de Milt. Je kunt je Milt versterken door meer verwarmende voeding te eten en minder koude dranken te drinken. Als je rimpels in je tong hebt (cracks), dan is de locatie belangrijk. Een crack duidt op een beschadiging van een orgaan.

 Thousand Ducat Formulas (Sun Si Miao) :

“In Excess syndromes of the Heart the tongue will be cracked”

Kleur

De kleur van de tong valt direct in het oog. Een gezonde tong is roze. Als er Hitte in het lichaam is, verkleurt de tong rood. Bij koude is de tong bleek. Heb je een paarse of zwarte tong, dan is het tijd om naar de dokter te gaan.

Coating

Het beslag op je tong toont de kwaliteit van je spijsvertering. Beslag kan dik of dun zijn. Dik beslag wijst op Damp, een stagnatie van vloeistoffen of yinne energie in de Maag en Milt. Het ontbreken van beslag duidt op Hitte. Het beslag is dan ‘verdampt’. Neem voldoende rust want je spreekt je energiereserves aan. Gezond beslag is als een dun wit filmlaagje.

Hoe gezond is jouw tong?

Wil je weten hoe gezond je bent? Beoordeel dan zelf je tong voor de spiegel. Let op de kleur, vorm en het beslag. Heb je een mooie roze tong, niet te lang en niet te kort, met geworteld beslag? Good for you! Zie je toch afwijkingen, raadpleeg dan een TCM-therapeut of ga naar je dokter.

Meer weten over tongdiagnose? Kijk dan eens bij de ‘tong gallery’ van Giovanni Maciocia.

 
Happy Hara is een praktijk voor shiatsu massage in Rotterdam
en staat ingeschreven bij de KVK Rotterdam onder nummer 70545200.