Manual of Acupuncture heet vanaf nu Handboek van Acupunctuur

Sinds het verschijnen van ‘A Manual of Acupuncture’ van Peter Deadman et al. in 1998 heeft het boek snel naam en faam gemaakt als dé bron voor lokalisatie en werking van acupunctuurpunten. Afgelopen jaren is het boek vertaald in het Duits, Frans en nu dus ook in het Nederlands. Geen mening maar feit: dit boek hoort thuis in iedere acupunctuur- en shiatsupraktijk.

Lees verderManual of Acupuncture heet vanaf nu Handboek van Acupunctuur

Chinees Bloed kruipt waar het niet gaan kan

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) bestaan vijf vitale substanties, bronnen van lichaamsenergie. Eén daarvan is Bloed. Met een hoofdletter B om het te onderscheiden van het Westers bloed. Een belangrijk verschil is dat Chinees Bloed meer gaat over functie dan over vorm. En, toegeven, de Chinezen zijn wel een beetje ambivalent, want we hebben het wel degelijk over de rode vloeistof die door je aderen stroomt. Het grote verschil zit in het beginsel dat Chinees Bloed óók door de meridianen stroomt. Daar waar het naar Westers beeld niet kan gaan.

Lees verderChinees Bloed kruipt waar het niet gaan kan

Meer rust met Yintang

Tussen je wenkbrauwen ligt het acupunctuurpunt Yintang. Hindoevrouwen plaatsen hier een stip. Het is het derde oog, het zesde chakra of het bovenste Dantien. In de traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) heeft Yintang een bijzondere functie: het kalmeren van de geest.

Lees verderMeer rust met Yintang

Jutta Koehler eet ook gewoon patat!

Jutta Koehler

Jutta Koehler heeft een missie: alle Nederlanders aan de Milt-vriendelijke voeding. Te beginnen met het ontbijt. Voeding als medicijn. Het is zo vanzelfsprekend dat je het bijna over het hoofd ziet. Zij brengt oude wijsheden onder de aandacht in haar boek ‘Ontbijt je fit’. Verder geeft ze voedingsadviezen en laat … Lees verder

Keizerlijk ontbijten met de 5 elementen

Ontbijten als een keizer met de 5 elementen

Tot 2 jaar terug moest ik niets hebben van warm ontbijten. Koffie niet meegeteld. Eigenlijk vond ik ontbijten iets wat je makkelijk kon overslaan. Dat is veranderd na de wijze lessen van Jutta Koehler: Nederlands bekendste TCM-voedingsjuf. Zij leerde me dat je Maag en Milt smeken om een warm ontbijt, … Lees verder