Over mij

Herinner je je de videoclip van ‘When the lady smiles’ van de Golden Earring? Daarin wordt de zanger aan het eind geopereerd. Hij ligt in een ziekenhuisbed. Een operatielamp op de achtergrond. Een zuster buigt zich over hem heen met getuite lipsticklippen.

Ik heb me ook in die situatie bevonden. Zo’n 14 jaar geleden. Ik ben net een operatiekamer binnengereden. Zonder dat ik het voel, krijg ik een narcosemiddel toegediend. Dan het moment. De zuster, ergens in de 30, buigt naar me toe. De lippenstift. Ze vraagt me terug te tellen van 10 naar 1. Ik gehoorzaam en tel 10..9…8…. Daarna val ik in een slaap van een halve dag.

In de tussentijd word ik aan een beademingsmachine gehangen, wordt m’n borstkas opengezaagd, m’n ribben gespreid (‘ribspreader!’), m’n hart stilgelegd, een hartklep afgesneden en hop, een nieuwe hartklep erin. Afhechten en klaar. Business as usual voor deze mensen. Ze doen dit zo’n 3 tot 4 per dag.

Een paar dagen later. Tot m’n eigen verbazing leef ik nog. Voorafgaand aan de operatie had ik met alles rekening gehouden. Ik kijk uit over een parkje bij het ziekenhuis. M’n eerste rondje buiten. Na 300 meter voelt het alsof ik de marathon van New York gelopen heb. Ik ga zitten op een bankje en staar voor me uit. Ik heb het overleefd. Maar wat is nu het plan? Want je hebt het leven vóór en het leven na een operatie.

Het leven ervoor dat ken ik. Dat was goed. Ik heb de liefde van m’n leven ontmoet. Maar nog niet het doel, niet mijn richting. Ik kan mijn nieuw verkregen dagen slijten in ongerichtheid, doelloos genieten van dag tot dag, maar wat had deze operatie dan voor zin? Dit moet toch een keerpunt zijn?

Pas 10 jaar later heeft mijn hart zijn passie gevonden. En dat is shiatsu, een Japanse massagetherapie die werkt met dezelfde theoretische basis als acupunctuur. Shiatsu gaat over aanraken. Waar een acupuncturist naalden in je lichaam steekt, raak ik je aan met mijn handen, vooral duimen, ellebogen of m’n hele lichaamsgewicht.

In 2014 ben ik met de opleiding tot shiatsu massage therapeut begonnen. Ik heb veel studies gevolgd. Maar deze was het zwaarst. Heeft me ook het meest gebracht. Traditionele Chinese geneeskunde gaat over de mens in verhouding tot het hemel en aarde. Het is een oude les in leven. In evenwicht bewaren.

In de zomer van 2017 heb ik de opleiding afgerond. Naast shiatsu werk ik bij de Rijksoverheid. Deze baan vraagt veel van m’n hoofd, verstand, ratio. Met shiatsu gebruik ik vooral m’n hara. Ik probeer in het midden uit te komen. En daarmee zijn we weer terug bij het begin: het hart. De residentie van de Shen.

Shiatsu is voor mij een gift. Het brengt me dichter bij mezelf.
Ik laat je graag ervaren hoe shiatsu vanuit het hart voelt.

Neem hiervoor contact met me op.

Mark Vroonland, Rotterdam

 

Mark Vroonland Happy Hara shiatsu