Het is (eindelijk) herfst: tijd voor Metaal!

Het heeft even geduurd, maar het is eindelijk herfst. In de Vijf Elementen-cyclus is dit het seizoen van Metaal. Wil jij je energie en gezondheid ook in deze periode in balans houden? Lees dan meer over het Metaal-element.

Seizoen

Metaal is het eerste yinne seizoen na de warmte van de zomer (Vuur) en nazomer (Aarde). De natuur bereidt zich voor op het naar binnen richten van de energie. Het is een introductie op de winter waarin het naar binnen keren zijn maximum bereikt.

Levenscyclus

Metaal staat voor de levensfase van 45-60 jaar. Vrouwen bereiken in deze periode de overgang. Mannen merken dat hun yange krachten afnemen en kopen een sportwagen om te compenseren 🙂 . Veelal overheersen twee gevoelens over deze veranderingen: spijt over het verlies van wat eens was of tevredenheid met deze nieuwe periode. Ook kan er meer sprake zijn van gevoelens van verdriet.

Metaal in metaal

Daar waar een Metaal-fase in de levenscyclus voor iedereen geldt, kan je persoonlijkheid en lichaamsbouw ook nog in meer of mindere mate Metaal-aspecten omvatten. Je hebt dus ‘Metaal-mensen’. Je ziet vaak dat zij een voorkeur hebben voor de herfst en gevoeliger zijn voor klachten die gerelateerd zijn aan dit seizoen. Check of jij een Metaal-mens bent.

Organen

Bij het Metaal-element horen de Longen en Dikke Darm. De Longen zijn in de Chinese geneeskunde de ‘Master of Qi’. Zij zijn verantwoordelijk voor je afweer. De verandering van het weer kan leiden tot verkoudheid of griep. Het zijn signalen van een verminderde weerstand. Als je griep krijgt, neem dit dan serieus en geef je lichaam rust.  Hierdoor kan al je energie gebruikt worden voor herstel.

De Dikke Darm is als yange orgaan verbonden met Metaal. De energie van de Dikke Darm is neerwaarts, neer beneden gericht. Het afvoeren van wat niet meer nodig is. Of het nu gaat om ontlasting of gedachten. Je hebt het niet meer nodig en kunt het loslaten. Een verstoorde functie van de Dikke Darm blijkt uit constipatie en diarree. Hierbij is diarree tevens een teken van een verzwakte Milt-functie en kun je meer vermoeidheid ervaren. Blijft niet te lang met dit soort klachten doorlopen.

Lichaamklok

Je Longen beleven hun piektijd tussen 03.00-05.00 uur ’s nachts. Je Dikke Darm tussen 05.00-07.00 uur. Volgens de oude Chinezen het beste moment om naar toilet te gaan.

Lichaamsgevoel

Metaal en dan specifiek de Longen zijn verbonden met de Po. Dit is de mate waarin je geest verbonden is met je lichaam. Door al het mentale computerwerk vergeten we nogal eens dat er ook een lichaam bij hoort. Je bent dan minder aanwezig in je lichaam en mist misschien ook signalen die je lichaam afgeeft. Je kunt je Po versterken met ademhalingsoefeningen, yoga, meditatie maar ook door te sporten. Wees zuinig op je Po want je hebt er maar één.

Emotie

De emotie van de Longen en daarmee ook van het Metaal-element is verdriet. Soms hoor je een verstoring in het Metaal-element terug in iemands stem , die dan wat huilerig klinkt. Verdriet kent vele oorzaken, maar meestal gaat het om verlies. Van een dierbare,  een vriendschap of van een tijd die voorbij is. Het is een periode van rouw, waarin je de oude situatie verwerkt en stap voor stap de nieuwe accepteert als een realiteit. Als je blijft hangen in je verdriet, is er meer aan de hand. Zoek hulp als je er niet uit komt.

3 makkelijke tips om jouw Metaal-energie te versterken

  1. Maak je hoofd leeg. Ga niet in een hoekje zitten piekeren, maar laat los. Geef je geest de ruimte. Ga wandelen in het bos of aan zee. Laat de wind door hoofd blazen.
  2. En als je dan naar buiten gaat, ook al is het maar even, bescherm je nek met een sjaal (en je lichaam met een jas).  Misschien is het niet hip, maar het beschermt je lichaam. Ziek zijn is ook niet hip.
  3. Dat loslaten kun je ook materieel opvatten. Kijk eens kritisch naar welke spullen je hebt verzameld. Wat heb je werkelijk nodig? Proef het genot van een opgeruimde kamer. Opruimen van spullen is ook opruimen in je hoofd.

En natuurlijk de beste tip

Metaal hoort bij Longen. Longen hoort bij huid en de Po. Wil jij je Metaal element werkelijk een boost geven? Versterk dan je Metaal-element met een shiatsu massage.  Zorg ik dat jij er weer tegen kunt deze herfst 😉
Bij Happy Hara kun je terecht voor shiatsu massage. Mijn specialiteit is shiatsu voor emotionele klachten zoals slapeloosheid en stress.

Lid van Shiatsu Vereniging Nederland

Shiatsu Vereniging Nederland

Ik ben aangesloten bij de Shiatsu Vereniging Nederland. Hierdoor worden behandelingen (deels) vergoed uit de aanvullende zorgverzekering.
Happy Hara staat ingeschreven bij de KVK in Rotterdam onder nummer 70545200