Maartje Huibers: “Ik voel me gedragen door de oude leermeesters”

Maartje Huibers combineert (Zen) shiatsu behandelingen met Chi Nei Tsang, taoïstische orgaanmassage. Hoewel onvergelijkbaar, is het docentschap haar werkelijke passie. “Ik vind het mooi om met groepsenergie te werken. De groep uit te nodigen in een veilig veld.” Ze fronst. “Het wordt te zweverig hè?”
Ik spreek Maartje in Fort Isabelle, een voormalige kazerne aan de rand van Vught. Nu in gebruik als vrijplaats voor hippe ondernemers met duurzame ideeën. Sinds kort heeft Maartje hier haar praktijkruimte. Door het raam kijk je uit op het groen. Ze is blij met deze plek. Het is dichtbij haar huis en de Houtdynamiek van de medebewoners is stimulerend.

Girl with the golden hands

Het begin van haar carrière kenmerkt zich door een internationale oriëntatie. Ze woont in Israël, studeert Hebreeuws en volgt een shiatsu opleiding. Daarnaast heeft ze een eigen praktijk. De combinatie Hebreeuws en shiatsu staat garant voor klandizie. ‘The European girl with the golden hands’ wordt ze genoemd. Ze verhuist naar België (“de liefde achterna”), zet daar een Shiatsu-opleiding op en studeert verder bij Dirk Oellibrandt van de 4D Life School. Na 4 jaar keert ze terug naar Nederland.

“In m’n behandelingen gaat het om de leegte, de kyo. De plek die niet bewoond wordt”

Drive

Maartje is vooral bekend door haar docentschap. Bijvoorbeeld voor de Zen Shiatsu Opleiding en bij Qing Bai. “Waarom geef ik les? Dat is dat wat ik te doen heb. Mijn passie, mijn drive. Mijn bestemming. Ik heb nooit hoeven zoeken. Ik wist als kind al dat ik met m’n handen zou gaan werken. Dacht eerst aan haptonomie. Later is het veranderd in shiatsu.”

Zweverig

“Blijkbaar is er iets in mij dat ik moet overdragen. Daar haal ik veel voldoening uit. Ik vind het mooi om met groepsenergie te werken; een veilig veld op te zetten. De groep uit te nodigen.” Ze fronst. “Het wordt zweverig hè?”

“Het zou spirituele arrogantie zijn om te zeggen dat ik geen leegtes heb”

Haradiagnose

Binnen de Zen Shiatsu staat ‘voelen’ voorop. Het is de meer spiritueel georiënteerde tak van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). “Natuurlijk werk ik vanuit de traditie van Oosterse Geneeskunde, met pols- en haradiagnose. Maar niet zo zeer met punten en syndromen. Niet volgens de ‘Maciocia’-benadering”.

Maart Huibers

Bewonen van de leegte

Haar behandeling kenmerkt zich door een verstilde directheid. Vanuit het yin naar de diepte, zonder omwegen en niet per se zonder pijn. “In m’n behandelingen gaat het om de leegte, de kyo. De plek die niet bewoond wordt. Waar iemand niet meer aanwezig is. Waar het bewustzijn zich heeft teruggetrokken. Waar informatie niet stroomt. Dat is de kern. Daar moet je zijn. Door je behandeling nodig je de ontvanger uit daar weer aanwezig te zijn. Die plek weer te bewonen.”

Heb je die plekken ook zelf?

“Zeker weten. Het zou spirituele arrogantie zijn om te zeggen dat ik geen leegtes heb, dat ik één ben. Iedereen heeft een duistere zijde. De donkere kant.”

Duister in de zin van ‘iets wat niet goed is’?

“Nee, het is geen oordeel. Het is juist een kwaliteit om je daarmee te durven verbinden.”

Dus het vraagt moed om naar die plek te gaan?

“Uiteraard. Het is niet voor niks afgesloten van het bewustzijn. Het is de pijnlijke laag. Het vraagt moed én vertrouwen om je daar te begeven.”

Hoe verwerk je dat in een behandeling?

“Ik verbind me er mee. Ik ben er. Mijn aanwezigheid op die plek, daar, op dat moment, is groter dan die van de ontvanger.”

En als je er weggaat, wat is dan veranderd?

“Ik heb de Qi uitgenodigd. Het is aan de ontvanger daar iets mee te doen. Ik voel als het gaat stromen. Dan kan de ontvanger zelf weer die plek bewonen.”

Hoe verhoudt shiatsu zich tot Chi Nei Tsang?

“Het past perfect. Shiatsu werkt veelal met extensies, met de ledematen. Chi Nei Tsang met de energie van de organen. Dat geeft directer resultaat. Alsof je alle jitsu’s, compensatiepatronen, overlevingsmechanismes veel sneller in beeld hebt, pareert en direct naar de kern kunt. De vluchtroutes zijn dichtgetimmerd.”

Heb je een voorkeur?

“Shiatsu is mijn grote liefde, mijn kindje. Chi Nei Tsang komt vanuit een nóg diepere plek in mijzelf. Ik voel me erdoor gedragen. Door de oude leermeesters, de intelligentie van de voorouders. Dat is anders bij shiatsu.”

Wat bedoel je?

“Als ik het over intelligentie heb, dan bedoel ik een natuurlijke wetmatigheid. Aarde is een intelligentie, een veld. In het openen van dat veld, ligt de heling. Een soort van herbronning. De oorspronkelijke energie die in jou leeft. Je wordt afgeleid door emoties, gedachten, gehechtheden. Uiteindelijk is alles gericht op herstel van eenheid, de belangrijkste wetmatigheid.”
Happy Hara biedt shiatsu massage voor jou. Mijn specialiteit is shiatsu voor emotionele klachten zoals slapeloosheid en stress.

Lid van Shiatsu Vereniging Nederland

Shiatsu Vereniging Nederland

Happy Hara is aangesloten bij de Shiatsu Vereniging Nederland. Hierdoor worden behandelingen (deels) vergoed uit de aanvullende zorgverzekering.
Happy Hara staat ingeschreven bij de KVK in Rotterdam onder nummer 70545200