Lijkt jouw hoofd van binnen ook meer op een bijenkorf dan op een klooster?

Afgelopen week zat ik in de Spaanse zon: 25 graden, een koel briesje, niets hoefde. Het luchtbed dobberde uitnodigend in het zwembad. Ik kwam terug bij m’n basis vol rust, kalmte en stilte. Tijd voor yoga, lekker eten, onthaasten, minder elektronica. Dat zag er na vier dagen ongeveer zo uit:

Klooster in je hoofd
Terug op Nederlandse bodem werd dat weggevaagd. In een oogwenk bevond ik me weer in het oog van de orkaan van mailtjes, likes, apps, to-do lijstjes, spitstreinen en snelweghijgers. Ergens na de A13 maar al vóór thuiskomst voelde het als dit:

Daarom ging ik maar gelijk aan de slag met deze eenvoudige oefening voor het kalmeren van de geest. Misschien heb jij er ook iets aan.

Hoofd koelen

De Ren Mai, of het Conceptievat, loopt over het midden van de voorzijde van je lichaam. Het is een van de eerste meridianen die het lichaam na conceptie vormt en bevat yinne energie. Yin voedt, kalmeert, koelt en is de basis van actieve energie. Een drukke geest betekent te veel yang in het hoofd. En dat kun je koelen met het yin van de Ren Mai.

Druk kruispunt van yinne energie

Op de Ren Mai ligt het acupunctuurpunt Ren Mai 17. Deze staat bekend als ‘de Zee van Qi’. Het helpt bij rusteloosheid, slapeloosheid, een vol gevoel in de borst en bij hikken en boeren. Ren Mai 17 is bovendien een druk kruispunt van yinne energie. Het heeft relaties met het Pericard, de Dunne Darm, Milt, Nier en de Driewarmer.

Midden van de borst

De Chinese naam van Ren Mai 17 is TanZhong. Dit betekent ‘midden van de borst’. En dat is ook de plek waar je het punt vindt: in de vierde intercostale ruimte. Precies in het midden tussen de tepellijn. Zoek dit punt op met je duim of wijsvinger en middelvinger.

Ren Mai 17 TanZhong

Het kan zijn dat het gevoelig is. In dit geval weet je zeker dat je goed zit. Masseer het punt met een zachte roterende beweging. Na zo’n 2 minuten leg je je volledige handpalm over het punt. Ervaar het contact met je hand met Ren Mai 17 vanuit de handzijde en vanuit je lichaam. Voel ook het ritme van je hart.

Rustgevend

Leg de handpalm van je andere hand over Yin Tang. Dit punt zit precies in het midden van je wenkbrauwen. Je vingers wijzen naar boven. Ying Tang ligt op de lijn van de Du Mai, het Goveneursvat, dat met yange energie is geladen. Aan Yin Tang worden rustgevende eigenschappen toegeschreven.

Volg nu je ademhaling.

Bij een inademing adem je van Ren Mai 17 naar Ying Tang.
Bij een uitademing adem je van Ying Tang naar Ren Mai 17.
Ga hiermee door zolang je het prettig vindt. Haak niet te snel af.

Kijk wat het voor je doet.
Waar zit je aan het einde van deze oefening? Bij de monniken of nog steeds in de bijenkorf?

Veel succes en laat me even weten wat je ervaring is!
Happy Hara staat ingeschreven bij de KVK in Rotterdam onder nummer 70545200
Lid van Shiatsu Vereniging Nederland

Shiatsu Vereniging Nederland

Ik ben aangesloten bij de Shiatsu Vereniging Nederland. Hierdoor worden behandelingen (deels) vergoed uit de aanvullende zorgverzekering.