Ik heb nooit shiatsu therapeut willen worden

Vorige week zaterdag was het afsluitend theorie-examen voor m’n shiatsu opleiding bij Qing Bai. De inmiddels bekende gathering van alle leergangen en studies in het Berghotel in Amersfoort. Ik was goed voorbereid. Had me dagen afgezonderd. Alle theorie nog eens bekeken. Gezien dat het te veel was. Toch stug doorgelezen. Dit werd het moment van de waarheid.

Die avond weer thuis. Moest ik voor m’n gevoel de dag ervoor nog alles weten. Vandaag maakt het niets meer uit. De prestatie is geleverd. Het is wachten op de uitkomst. Die volgt een paar dagen later. Geen telefoontje van het schoolhoofd, maar een mededeling in de online leeromgeving. Geslaagd! 3 jaar studie is afgerond. En ook nog mooi de basis vakopleiding Chinese Geneeskunde meegepakt. Vlag uit, champagne open, felicitaties, taart!

geslaagd voor shiatsu bij qing bai

Dat was een week geleden.

De vlag ligt weer in de kast.

De champagnefles in de glasbak.

Tijd voor wat reflectie.

 “Waarom doe je die opleiding eigenlijk?”

Die vraag is me de afgelopen periode opvallend vaak gesteld. Misschien nog wel opvallender is, dat ik het antwoord niet weet. Een reden was ooit meer kennis opdoen van anatomie. Hoe zit een mens in elkaar? Dat ik het verschil weet tussen heup en bekken. En waar je lurven zitten. Naarmate de opleiding vordert, werd ik niet wijzer op dit gebied. Geen probleem overigens, want ik kreeg er iets mooiers voor terug: de Traditionele Chinese Geneeskunde. Anatomie can wait.

Therapie klinkt naar Freud, naar blaasontsteking, naar anti-stotterles, naar fysio. Naar vervelende dingen.

Magie uit het Oosten

Natuurlijk zijn er zat motieven voor deze opleiding: je leert een écht vak. Kennis, kunde, vaardigheid waarmee je het verschil kunt maken. Iemand geestelijk of lichamelijk op weg kan helpen met de magie uit het Oosten. Je wordt je meer bewust van je eigen energiehuishouding. Hoe je yin (rust) moet nemen om yang (energiek) te kunnen zijn. Wat jouw plek is tussen hemel en aarde. Dat micro-macrokosmos verhaal enzo.

Maar dat is slechts één aspect. Wat heb je aan theorie zonder het toe te passen?

Nooit shiatsutherapeut willen worden

Magie van de praktijk

De magie van de praktijk, dat was het doel! Ik zal het maar gewoon bekennen: ik heb nooit shiatsu therapeut willen worden. Kwam er pas in het tweede jaar achter dat dat de bedoeling van deze opleiding was. Therapie klinkt naar Freud, naar blaasontsteking, naar anti-stotterles, naar fysio. Naar vervelende dingen. Ik vind shiatsu een prachtige vorm van lichaamsmassage. Als je hiermee iemand kan helpen: helemaal mooi! Maar therapie…

Onderstroom

Samengevat: ik heb drie jaar een studie gedaan en ben een stuk wijzer geworden. Ik ben iets geworden waarvan ik niet wist dat dat het doel was. Het kwam naar mij toe. Belangrijker: ik heb met deze studie de onderstroom in het leven gevonden. Ik ben beter in staat om betekenis te geven aan de dag en de nacht. Aan dat wat mij drijft. Nu laat ik mij drijven. Op weg naar mijn volgende doel: wereldberoemd worden 🙂 .
Happy Hara staat ingeschreven bij de KVK in Rotterdam onder nummer 70545200
Lid van Shiatsu Vereniging Nederland

Shiatsu Vereniging Nederland

Ik ben aangesloten bij de Shiatsu Vereniging Nederland. Hierdoor worden behandelingen (deels) vergoed uit de aanvullende zorgverzekering.