Hoera, ik word vanaf 2019 niet meer vergoed door zorgverzekeraars! En waarom dat goed nieuws is

Afgelopen zondag ontving ik de bijscholingseisen van mijn beroepsvereniging. De dag daarop heb ik mijn lidmaatschap opgezegd. Dat betekent dat mijn behandelingen vanaf 2019 niet langer vergoed worden door zorgverzekeraars. Dat is fijn voor mijn cliënten, want ik ben ontheven van allerlei (financiële) verplichtingen en kan hierdoor de prijs van een behandeling verlagen.

De lange weg

Het zit zo. Als je als aanbieder van complementaire zorg vergoed wilt worden door zorgverzekeraars, gaat daar een lange weg aan vooraf. Zo dient je opleiding geaccrediteerd te zijn. Ook moet je het diploma Medische Basiskennis in je bezit hebben. Want dan weet je of je iemand met shiatsu mag behandelen of eerst moet doorsturen naar een huisarts. So far, so good.

Omdat het moet

Volgende stap in het proces is lidmaatschap van de beroepsverenging. Die controleert of je voldoet aan de opleidingseisen, regelt allerlei bureaucratische dingen die jou als therapeut voornamelijk geld kosten maar niet direct iets opleveren (lidmaatschap van koepelorganisatie, AGB-codes) en is de schakel naar de zorgverzekeraars. Vooruit dan maar, omdat het moet, denk je dan.

Lekker cashen

Dan volgen de bijscholingseisen. Uitgevoerd onder het credo van professionaliseren en bijblijven. Maar niet vrijblijvend, gewoon vet verplicht. En niet alleen bijscholen op je eigen vakgebied (shiatsu dus), maar ook op dat van Medische Basiskennis. Zodat je weet of je iemand mag behandelen of eerst moet doorsturen naar een huisarts. Nodeloze ballast voor een shiatsu therapeut. Wel fijn voor de opleiders in deze niche, want die kunnen nu ook op westers medisch gebied lekker cashen. Samengevat: eigenlijk profiteert iedereen, behalve de therapeut. Die moet volgens goed ondernemerschap alle kosten er immers ook weer uit zien te halen. En daar knelt voor mij, met een startende prakijk, de schoen.

Qi laten stromen

Ik ben met shiatsu begonnen uit een intrinsieke motivatie. Het is een prachtig vak dat je niet uit een boek kunt leren. Maar alleen door veel doen. Bovendien wil ik de vrijheid hebben hoe ik me verder ontwikkel. Waar, wanneer en bij wie ik een bijscholing doe, los van de vraag of deze toevallig is goedgekeurd door de Nederlandse Vereniging van Zorgverzekeraars. Ik wil Qi laten stromen bij mijn cliënten. Ik wil mensen weer in balans brengen, een moment van eenheid laten ervaren.

Vogelvrij

Het is jammer te moeten vaststellen dat dit niet mijn weg is. Dat ik nu een vogelvrije shiatsu therapeut ben, een luis in de pels van de vermeende professionalisering van de complementaire zorg.  Maar misschien ook niet. Want het voelt ook als een bevrijding. En mijn cliënten profiteren uiteindelijk mee, want kosten die ik niet maak, hoef ik immers niet door te rekenen.
Happy Hara staat ingeschreven bij de KVK in Rotterdam onder nummer 70545200
Lid van Shiatsu Vereniging Nederland

Shiatsu Vereniging Nederland

Ik ben aangesloten bij de Shiatsu Vereniging Nederland. Hierdoor worden behandelingen (deels) vergoed uit de aanvullende zorgverzekering.