Hoe werkt shiatsu eigenlijk?

Shiatsu betekent vingerdruk. In de praktijk komt dit vaak neer op duimdruk, druk met de handpalm, elleboog of knie. Meer exotisch kan ook: bijvoorbeeld met barefoot shiatsu. Wie wel eens een goeie shiatsu-massage heeft ondergaan, loopt als een anders mens de deur. Ik leg je uit hoe shiatsu werkt.

lights-hoe-werkt-shiatsuHet autonoom zenuwstelsel regelt onze ademhaling, spijsvertering en bloeddruk zonder dat we hier iets voor hoeven te doen. Dit zenuwstelsel bestaat uit een orthosympatisch en paraysmpatisch deel.

Ortho versus para

De orthosympaticus brengt het lichaam in de hoogste staat van paraatheid voor een vecht of vlucht-situatie. Het verhoogt de hartslag, versnelt de ademhaling en produceert stresshormonen (adrenaline en cortisol). De parasympaticus is in veel opzichten zijn tegenhanger. Het brengt het lichaam in rust, zorgt voor herstel, verlaagt de hartslag en ademhaling en zet de spijsvertering aan het werk.

Integreren van druk

Dan naar shiatsu. De ortho ontvangt standaard alle stimulatie uit de buitenwereld en beoordeelt of deze een gevaar vormt. Zo ook de duimdruk van een shiatsu-gever. Hierdoor zullen huid en spieren van een shiatsu-ontvanger in eerste instantie weerstand bieden. De ortho gaat naar de achtergrond als de druk veilig of betrouwbaar is. De parasympaticus zorgt direct voor ontspanning en verbindt (soms pas na enige tijd) de duimdruk met de rest van het lichaam; integreert deze in het lichaam. De shiatsu-ontvanger zal zich vanaf nu minder bewust worden de druk op die ene plek. De shiatsu-gever voelt dit als een ‘switch’.

Leegte en volte

De parasympaticus laat de lichaamsenergie weer stromen. Stagnatie van energie, bijvoorbeeld door langdurige stress (het werk van de ortho), kan leiden tot lichamelijke klachten en ziekte. Dit uit zich met een ‘leegte’ of ‘volte’ in het lichaam. Dat zijn plaatsen waar te veel of juist te weinig energie zit. Aangezien het lichaam een gesloten energiereservoir is, betekent een leegte op een plek, een overschot aan energie elders.

Naar balans

Met shiatsu leidt de gever energie in het lichaam van de ontvanger naar balans. Door gerichte massage van meridianen en strekkingen wordt de Qi in het lichaam van de ontvanger in beweging gebracht. Wordt een leegte gevuld en het lichaam aangespoord tot zelfherstel. De parasympaticus is dus het vehikel van shiatsu. Het is de kunst en vaardigheid van de shiatsu-gever om met gepaste druk het vertrouwen en de ‘paramodus’ bij de ontvanger te activeren. En daarna kan werken aan het balanceren van diens lichaam en geest.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Parasympathisch_zenuwstelsel
Saul Goodman: The Book of Shiatsu: The Healing Art of Finger Pressure
Happy Hara staat ingeschreven bij de KVK in Rotterdam onder nummer 70545200
Lid van Shiatsu Vereniging Nederland

Shiatsu Vereniging Nederland

Ik ben aangesloten bij de Shiatsu Vereniging Nederland. Hierdoor worden behandelingen (deels) vergoed uit de aanvullende zorgverzekering.