Doe-het-zelf-shiatsu bij verkoudheid of griep

pexels-windDe Long-meridiaan loopt over je armen van je sleutelbeen tot de nagel aan de binnenzijde van de duim. Op deze meridiaan liggen een aantal belangrijke punten die je kunnen helpen bij een aanstaande griep of verkoudheid. In TCM (Traditional Chinese Medicine) wordt griep veroorzaakt door Wind, die zich via het nek- en schoudergebied (Tai Yin) naar binnen dringt. Wind krijgt deze ruimte omdat je Long verzwakt is, bijvoorbeeld door de verandering van het seizoen/weer.

Boost

Het is mogelijk je Long-energie een boost te geven en daarmee het tij te keren of juist te zorgen dat de griep versneld uit je systeem gaat. Bijvoorbeeld door met je duim het acupunctuurpunt Lo 7 (Lieque) gedurende een paar minuten zachtjes te masseren met de duim van je hand. Je vindt Lo 7 door het web tussen duim en wijsvinger van de handen tegen elkaar aan te zetten. Vervolgens laat je de vingertop van je wijsvinger op het bot in het verlengde van je duim (radius) rusten. Je voelt hier twee peesjes. Dit punt is Lo 7. Zie ook onderstaande video.

Lieque is een belangrijk punt op de Long-meridaan dat vaak wordt gebruikt in acupunctuur- en shiatsubehandelingen. Bovendien is het een Commandopunt (Gao Wu) dat helpt bij klachten aan nek en hoofd. Bijvoorbeeld een stijve nek. Stimulering van Lo 7 helpt om de energie in je Long te laten dalen (in TCM-termen is dat de gewenste richting)  en het versterkt je afweer-energie (Wei-qi).

Lo 10 en 11
Als je last hebt van keelpijn, dan kun je het acupunctuurpunt Lo 10 (Yuji) inzetten. Lo 10 vind je op het midden van metacarpale 1, ‘op de grens van het rode en witte vlees’. Dat is een cryptische omschrijving voor de lijn waar binnen- en buitenzijde van de hand elkaar ontmoeten. Zie ook deze polonaise-video. Neem dan gelijk even Lo 11 (Shaoshang) mee, want ook die werkt goed voor hitte in de keel.
Bij Happy Hara kun je terecht voor shiatsu massage. Mijn specialiteit is shiatsu voor emotionele klachten zoals slapeloosheid en stress.

Lid van Shiatsu Vereniging Nederland

Shiatsu Vereniging Nederland

Ik ben aangesloten bij de Shiatsu Vereniging Nederland. Hierdoor worden behandelingen (deels) vergoed uit de aanvullende zorgverzekering.
Happy Hara staat ingeschreven bij de KVK in Rotterdam onder nummer 70545200