Diploma-uitreiking bij Qing Bai: voor iedereen een Oscar

Afgelopen weekend was de diploma-uitreiking van m’n shiatsu-opleiding bij Qing-Bai. Een warm zaaltje vol blije eerstejaars en derdejaars. Iedereen op z’n paasbest. Felicitaties, bloemen en fotomomenten. Het felbegeerde diploma in de hand. Blij? Zeker. Maar ook die vage onderstroom. Want hoe nu verder?

Het is nog maar net drie maanden geleden dat met stages en theorie-examens het studiejaar werd afgesloten. Ik vroeg aan m’n medestudenten wat ze nu gaan doen met hun shiatsu bagage. En dit is wat ze zeiden. Het is dus heel verschillend en voor iedereen anders.

Therapie

Hans Frencken, soms directeur en soms coördinator van Qing-Bai, is zichtbaar in zijn nopjes dat hij het publiek mag toespreken. Zijn studenten. Zijn opleiding. Het speechen gaat hem makkelijk af. Hij vertelt hoe belangrijk shiatsu-therapeuten zijn. Dat de waarde van shiatsu als therapie alleen maar zal toenemen.

Harmonie

Opgehitst door Apple en nieuwe technologie stranden immers al 20-jarigen in een burn-out. Wij, de shiatsu therapeuten, volgelingen van Qing-Bai, brengen de Nederlandse bevolking weer in evenwicht. Leren onze cliënten het belang van voeding, slaap en harmonie. En passant geven we hun Qi een zetje in de juiste richting. De middelpuntzoekende kracht van het lichaam doet de rest.

Regeltjes

Hierna komt baas van Zhong aan het woord. Zhong is een beroepsvereniging voor alternatieve geneeswijzen. Het is heel simpel: wil je dat je shiatsu behandeling vergoed wordt uit de aanvullende zorgverzekering, dan moet je je aansluiten bij een beroepsvereniging. Dat is niet kosteloos (Zhong 420 euro per jaar!) en aan héél veel regeltjes gebonden.

Diploma uitreiking shiatsu qing-baiKorting

Bovendien is het niet duidelijk wat zij nu precies voor jou doen. En helaas, de baas van Zhong maakt het niet veel helderder. Blijkbaar had niemand hem verteld dat dit hét moment was om de geslaagden een fikse kennismakingskorting te beloven. Volgend jaar weer een kans!

Nieuw en fris

Alhoewel, tegen die tijd kan het tij veranderd zijn. Want er is concurrentie en iedereen die zich verenigt, kan met zorgverzekeraars een deal sluiten. Bijvoorbeeld de nieuwe beroepsvereniging van shiatsu therapeuten. Het is een initiatief uit de hoek van de Zen Shiatsu opleiding van Joyce Vlaarkamp. Eentje specifiek voor shiatsu people. Ze zijn nog nieuw en fris. Beschaafde prijzen en duidelijk(er) in wat je daarvoor krijgt. Het overwegen waard.

Hoongelach

Genoeg reclame. We zijn hier immers voor de diploma-uitreiking! Barbara Dudman spreekt uit hoe trots ze is op de geslaagden. En noemt ook het belang van behandelverslagen. Dat je aan jezelf, aan je cliënt, maar bijvoorbeeld ook aan huisartsen moet kunnen uitleggen wat je doet. Er klonk wat hoongelach uit het oudere publiek. Barbara legde het dus nog maar even uit: zij ziet dat huisartsen steeds meer openstaan voor alternatieve wegen naar gezondheid. Dat de westerse geneeskunde toenadering zoekt. En dat, wie weet, deze beroepsgroepen ooit nog écht gaan samenwerken.

Bomvolle agenda

Wim Sanders is als hoofddocent hekkensluiter van de speeches. Wim heeft een website uit het jaar nul. Maar een bomvolle agenda. Zijn clientèle kiest voor hem omdat hij goed is. Misschien wel de beste. Wie goed is, hoeft geen reclame te maken. Je wordt goed door veel shiatsu te geven. Ik herhaal: je wordt goed door veel shiatsu te geven. Ongetwijfeld de belangrijkste boodschap van deze avond.

Diploma shiatsu therapeut mark Vroonland Qing-BaiHappy Qi

En dan eindelijk het moment suprême: de uitreiking van de diploma’s. Applaus, foto’s, handen schudden, zoenen, verhitte gezichten. Happy qi. Het lijkt wel de Oscar uitreiking en gelukkig is er voor iedereen een Oscar. Hier eindigt drie jaar hard werken. Hier begint een nieuw begin.

Op weg naar de borrel verzucht mijn vader: “Het is zo’n intelligente jongen. Waarom moest hij nu juist hiervoor kiezen?”

 

Alle shiatsu-therapeuten van Qing-Bai vind je hier: www.shiatsu-massage.nl/alumni
Happy Hara staat ingeschreven bij de KVK in Rotterdam onder nummer 70545200
Lid van Shiatsu Vereniging Nederland

Shiatsu Vereniging Nederland

Ik ben aangesloten bij de Shiatsu Vereniging Nederland. Hierdoor worden behandelingen (deels) vergoed uit de aanvullende zorgverzekering.