De kunst van het schenken

Kerst is een familiefeest, intimiteit in huiselijke sfeer. Het zijn dagen waarin het element Aarde even opduikt voordat we met het element Water de winter in gaan. Aarde staat voor (t)huis, samen, familie, vrienden, bescherming, intimiteit. Dit is de Happy versie van Kerst. En daar horen cadeaus bij. Vraag is: waarom schenk jij en wat dan?

Het belang van de relatie

Het geven van cadeaus hoort bij het Aarde element. We hebben onze schaarse aardse bronnen geld, tijd en aandacht omgezet in het uitzoeken en kopen van een cadeau voor een zakenrelatie, bekende, vriend, familielid of partner. Het is een uitdrukking van het belang dat we hechten aan die relatie en een teken dat we deze willen continueren. We zeggen via materie: omdat ik je waardeer, blij met jou ben, van je houdt of iets minder emotioneel: omdat jij mij winst bezorgt.

Lege handen

We geven ook omdat het moet. Omdat het nu eenmaal ‘een traditie’ is. Omdat de omgeving verwacht dat je met cadeaus aankomt. Omdat jij je moraal verplicht voelt. Geen gedoe wilt hebben. Misschien kom je deze dagen nog weg met een goed verhaal over duurzaamheid of dat ‘iedereen toch al alles heeft’, maar het voelt toch vreemd om met lege handen aan te komen. Bovendien is het bijkans onmogelijk om onder het bombardement van kerstmarketing de ‘druk van het geven’ te weerstaan. Niemand wil toch een Scrooge zijn?

Wat zegt een cadeau?

En wát geef je dan? Hoe dichterbij je bij de ontvanger staat, hoe beter je de persoon kent en hoe makkelijker het zal zijn om iets persoonlijks te geven. Iets wat iemand écht graag wil. Tenzij die ook al alles heeft. Bedenk dat een cadeau vaak meer zegt over de gever dan de ontvanger. Functioneel-praktische cadeaus zijn natuurlijk altijd handig, maar of ze nu écht leuk zijn. Zo kreeg ik op mijn 30-ste verjaardag van mijn schoonfamilie een toiletrolhouder. Ik ben niet op zoek gegaan naar de Freudiaanse betekenis, maar het cadeau an sich is me altijd bijgebleven. Sinds die tijd geef ik functionele cadeaus retour. Denk: mosselpan, theedoeken. Daar kun je er immers nooit genoeg van hebben!

de kunst van het schenken

Alsnog Scrooge

Het is de gedachte die telt. Een cadeau hoeft niet groot of duur te zijn. Zolang je maar geeft uit je hart. Uitzonderingen bevestigen de regel: als je zelf veel geld hebt (of mensen denken dat je veel geld hebt), moet je wél grote en dure cadeaus geven anders alsnog Scrooge-syndroom. Als je iemand niet kent en je wilt toch iets geven, kies dan voor de veilige cadeaubon. Daarmee benadruk je de transactionele kant van het geven. Het is gebruikelijk hierbij te murmelen: “ik wist niet wat je wilde. Nu kun je zelf iets kiezen”.

Later schenken mag ook

Dan nog dit. Kerst is natuurlijk ook maar zo’n moment dat we niet ongemerkt voorbij mogen laten gaan. Maar gelukkig gaat het wel voorbij! Dus ook na de Kerstdagen mag jij nog volop schenken. Vier je relaties! Een kaartje, bloemen of chocolade worden altijd en door bijna iedereen op prijs gesteld. Fijne feestdagen en succes met schenken!
Bij Happy Hara kun je terecht voor shiatsu massage. Mijn specialiteit is shiatsu voor emotionele klachten zoals slapeloosheid en stress.

Lid van Shiatsu Vereniging Nederland

Shiatsu Vereniging Nederland

Ik ben aangesloten bij de Shiatsu Vereniging Nederland. Hierdoor worden behandelingen (deels) vergoed uit de aanvullende zorgverzekering.
Happy Hara staat ingeschreven bij de KVK in Rotterdam onder nummer 70545200