“In bed liggen bij een verkoudheid? Ben jij wel goed bij je hoofd?”

Verkoudheid op z'n Chinees

De herfst staat in het teken van het element Metaal. Naast loslaten van wat je niet meer nodig hebt, krijg je er in dit seizoen vaak ook iets bij wat je niet kunt gebruiken: verkoudheid of griep bijvoorbeeld. Hoe kijkt de traditionele Chinese geneeskunde aan tegen verkoudheid en griep? En, ook handig om te weten, wat kun je er zelf aan doen?

Lees verder“In bed liggen bij een verkoudheid? Ben jij wel goed bij je hoofd?”

Manual of Acupuncture heet vanaf nu Handboek van Acupunctuur

Sinds het verschijnen van ‘A Manual of Acupuncture’ van Peter Deadman et al in 1998 heeft het boek snel naam en faam gemaakt als dé bron voor lokalisatie en werking van acupunctuurpunten. Afgelopen jaren is het boek vertaald in het Duits, Frans en nu dus ook in het Nederlands. Geen mening maar feit: dit boek hoort thuis in iedere acupunctuur- en shiatsupraktijk.

Lees verderManual of Acupuncture heet vanaf nu Handboek van Acupunctuur

Chinees Bloed kruipt waar het niet gaan kan

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) bestaan vijf vitale substanties, bronnen van lichaamsenergie. Eén daarvan is Bloed. Met een hoofdletter B om het te onderscheiden van het Westers bloed. Een belangrijk verschil is dat Chinees Bloed meer gaat over functie dan over vorm. En, toegeven, de Chinezen zijn soms een beetje ambivalent, want we hebben het wel degelijk over de rode vloeistof die door je aderen stroomt. Het grote verschil zit in het beginsel dat Chinees Bloed óók door de meridianen stroomt. Daar waar het naar Westers beeld niet kan gaan.

Lees verderChinees Bloed kruipt waar het niet gaan kan

Meer rust met Yintang

Tussen je wenkbrauwen ligt het acupunctuurpunt Yintang. Hindoevrouwen plaatsen hier een stip. Het is het derde oog, het zesde chakra of het bovenste Dantien. In de traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) heeft Yintang een bijzondere functie: het kalmeren van de geest.

Lees verderMeer rust met Yintang