Bernie Clark: “Yin-yoga is a practice for life”

Bernie Clark, auteur van 4 bestsellers over yoga, heeft wereldwijd yin-yoga op de kaart gezet. Van zijn eerste boek ‘The complete Guide to Yin-Yoga’ verkocht hij ruim 60.000 exemplaren. Een ongekend aantal voor een boek over yoga. Hij verklaart het succes door de opkomende belangstelling voor yin-yoga. “It was like a rising tide that lifted all the boats.”

Finesses

Als ik hem spreek in zijn huis in Vancouver, Canada, is het vroeg in de ochtend. Hij heeft net z’n meditatie en ontbijt achter de rug. Na dit gesprek werkt hij twee uur aan zijn volgende boek, doet z’n yoga-practice en geeft een ‘drop in’ yogales. Hij geeft yin-yoga, hatha en Vinyasa power yoga (“you need to do the yang too”). Zijn docententrainingen zijn erg populair. Van over de hele wereld reizen leerlingen naar Vancouver om van hem de finesses van yin-yoga te leren.

First of all, I need to be sure, are you a guru?
“Nee, ik ben geen guru,” lacht Clark. “I am an edutainer. Halfway between entertainer and educator. Ik vind het fijn de dingen te delen die mij fascineren.”

Clark heeft inmiddels 4 yoga boeken op zijn naam staan en zijn populariteit groeit nog steeds. Hij ziet zichzelf echter niet als het boegbeeld van yin-yoga. “Sarah Powers en Paul Grilley zijn al sinds de jaren negentig met yin-yoga bezig. Zij hebben het populair gemaakt. Ik was slechts part of the wave”. Zijn succes is meer een samenloop van omstandigheden. Hij registreerde de domeinnaam yin-yoga.com en zette er wat informatie op. Yin-yoga was toen nog vrij onbekend maar werd opeens ‘hot’. Het duurde niet lang voordat een nieuwe generatie yogi’s en yogini’s zijn kant op kwam.

Yinsights

De teksten van zijn website leidden in 2007 tot zijn eerste boek, ‘Yinsights’. Oorspronkelijk telde dit boek meer dan 400 pagina’s. Een uitgever wilde een ‘verkoopbare’ versie uitbrengen. Zo vormde het praktische deel van ‘Yinsights’ (de yoga-houdingen) ‘The complete guide’. En werden de filosofische hoofdstukken de basis voor ‘From the Gita to the Grail’.
Bernie Clark, auteur en yin-yoga docent

“Slow down, pay attention, go within”

Is yin-yoga hetzelfde als slow yoga?
“Het zijn eenvoudige houdingen, maar dat wil niet zeggen dat yin-yoga makkelijk is. Je moet het niet verwarren met restoratieve yoga. Met yin-yoga wil je nog steeds druk uitoefenen op het bindweefsel, de gewrichten en botten. Het is uitdagend om zo’n houding lang aan te houden.”

Wat kan yin-yoga je leren?
“Omdat het een langzame, stille practice is, kun je meer naar binnen keren. Iedere pose is eigenlijk een mini-meditatie. Je eerste aandacht gaat uit naar de fysieke stimulatie en daarna naar de geestelijke. Het geeft je inzicht. Laat je zien wat je met uitdagingen doet. Dat neem je mee in het dagelijks leven. Yin-yoga is a practice for life.”

Good stuff

“Het helpt om yin-yoga in een klas te volgen. Door de groepsenergie ben je minder snel geneigd uit een houding te komen. Terwijl je het thuis misschien eerder voor gezien houdt. Then you are missing all the good stuff!”

De boodschap van je laatste boek lijkt ‘one size fits none’. Klopt dat?
“Dat is juist. Your Body, Your Yoga gaat over alignment. Jouw alignment. Het is hetzelfde als met medicijnen. Iedereen is anders. Iedere behandeling vraagt maatwerk. Welke Downward Dog werkt voor jou?”

Is yin-yoga vergelijkbaar met do-in?
“Ja en nee. Volgens onderzoek was er geen yoga in het daoïsme. In de martial arts worden wel fysieke oefeningen gedaan. Yoga verandert voortdurend. In het westen gaat yoga over gezondheid, welness. In India staat ayurveda voor gezondheid en is yoga een spiritueel pad. In modern times everything is confused.”

“Wat is er goed aan jezelf? Wat hoef je niet te veranderen?”

In jouw boeken maak je een mix tussen theorieën uit het Oosten en het Westen. Je laat zien dat het geen tegenstellingen zijn maar aanvullingen.
“We zijn inmiddels een global community. Oosterse zienswijzen zijn erg bruikbaar als die uit Westen niet blijken te werken. Als een medisch specialist je niet kan helpen, probeer dan acupunctuur of shiatsu of …’.
“We gaan een periode tegemoet waarin mensen inzien dat zij zelf het vliegtuig, hun gezondheid, hun leven, besturen. De dokters zijn ground control, adviseurs. Aan het einde van de dag, neem je zelf alle beslissingen.”

Wat kan het Oosten ons leren?
“Het vermogen naar binnen te kijken. Mindfulness, meditatie, aandacht geven, rust nemen. De westerse levensstijl is erg yang. Gericht op verandering, verbetering. Waar je ook bent, het is niet goed genoeg. Neem nou goeie voornemens. Dat gaat er vanuit dat je nu iets niet goed doet. De yin-modaliteit gaat over accepteren. Wat is er goed aan jezelf? Wat hoef je niet te veranderen? Yin-yoga kan hierbij helpen. Slow down, pay attention, go within.”

Hoe ziet jouw 2017 er uit?
“Ik blijf hetzelfde doen. Ben druk bezig met het vervolg op Your Body, Your Yoga. Ik geef m’n lessen en de trainingen. Ik blijf in Vancouver. Echt yin!”


Meer over Bernie Clark:
Website: www.yinyoga.com
Yinsights online versie: http://www.yinyoga.com/ys0.0_yinsights.php
Youtube-kanaal: https://www.youtube.com/user/yinsights1

Bibliografie:
•  YinSights: A Journey into the Philosophy & Practice of Yin Yoga (2007)
•  The Complete Guide to Yin Yoga: The Philosophy and Practice of Yin Yoga (2012)
•  From the Gita to the Grail: Exploring Yoga Stories & Western Myth (2014)
•  Your Body, Your Yoga: Learn Alignment Cues That Are Skillful, Safe, and Best Suited To You (2016)
Bij Happy Hara kun je terecht voor shiatsu massage. Mijn specialiteit is shiatsu voor emotionele klachten zoals slapeloosheid en stress.

Lid van Shiatsu Vereniging Nederland

Shiatsu Vereniging Nederland

Ik ben aangesloten bij de Shiatsu Vereniging Nederland. Hierdoor worden behandelingen (deels) vergoed uit de aanvullende zorgverzekering.
Happy Hara staat ingeschreven bij de KVK in Rotterdam onder nummer 70545200