Makkelijker acupuntcuurpunten onthouden met flashcards

Boeken, posters, apps. Om acupunctuurpunten te leren moet je echt alles in de strijd werpen. Tenzij je een fotografisch geheugen hebt. Of gebruik maakt van geheugensteuntjes. Bijvoorbeeld in de vorm van flashcards, old school kartonnen kaartjes, die je makkelijk bij je steekt en in een verloren moment kunt bekijken. Zo leer je acupunctuurpunten zonder al te veel moeite.

De oude Chinezen zien het lichaam als een landschap. Met bergen, valleien, beekjes, rivieren, zeeën. De meridianen slingeren door dit landschap. Met acupunctuurpunten als aanlegplaatsen. Als shiatsu therapeut is het belangrijk om vertrouwd te worden met de topografie van dit landschap. De vaarroutes en havens te kennen. En weten wat er te halen valt (Qi, Bloed, Vloeistoffen).

Strategie

Nieuwe informatie tot je nemen en onthouden kost tijd en energie. Met het onthouden van de ligging en werking van acupunctuurpunten is het niet anders. Gezien de hoeveelheid punten, ben je hier langere tijd mee bezig. Misschien wel de rest van je leven.  Daarom is het handig een soort van strategie te bedenken. Eentje die je het meeste oplevert en (mentaal) het minst kost.

Hap snap

Naast die befaamde koelkastmagneet met de belangrijkste puntcombinaties, gebruik ik flashcards. Ik steek dagelijks een setje in m’n tas en bekijk ze onderweg. Of laat ze thuis slingeren. Neem ze hap snap tot me, zonder het idee dat ik zwaar aan het stampen ben. Ik heb twee dozen met acupunctuur-flashcards: die van Peter Deadman en die van Claudia Focks.

acupunctuur flashcardsLijvig boekwerk

A manual of acupuncture‘ is hét standaardwerk dat de ligging en werking van acupunctuurpunten beschrijft. Met de duiding van de Chinese naam, verwijzingen naar de werking en toepassing in de praktijk. En uiteraard een getekende afbeelding van het punt op het lichaam. Soms inclusief onderliggende botstructuur. De plaatjes zijn wereldberoemd en je komt ze overal op internet tegen. Deadman heeft de acupunctuurwereld een grote dienst bewezen met dit boek. Er is alleen een klein bezwaar. Door zijn grondigheid leidt ‘A Manual of acupuncture’ aan obesitas: 2,8 kilo. Leuk voor thuis als naslagwerk, maar niet iets wat je makkelijk bij je steekt.

Flashcards van Deadman

Gelukkig is het boek ook verkrijgbaar op 391 flashcards. Onderverdeeld naar de 12 hoofdmeridianen en een setje extra punten. Verder vind je nog een instructie over het meten van eenheden op het lichaam (cun). De voorzijde toont de naam van het punt, de tekening en de lokalisatie. Op de achterkant vind je tekst over de acties en toepassing.  De kaarten zitten in een stevige kartonnen box met tabjes en kan zo in boekenkast. Kost wat (65 euro) maar het is wel een investering voor het leven.

Digitaal

Peter Deadman en zijn marketeers hebben ook aan de moderne mens gedacht. De kaarten zijn beschikbaar via een app voor je smartphone of tablet: de Apple-versie kost 40 euro. De Android-versie kost 32 euro. Ik vind het zelf prettig om de kaarten fysiek vast te houden, dus heb niet voor deze apps gekozen. Bovendien zijn de recensies niet allemaal even juichend en is het nog maar de vraag of de apps werken bij een upgrade van het  besturingssysteem of als van je telefoon wijzigt. Als je digitaal overweegt, is wellicht de web-app-versie van de manual de beste optie. Ook de duurste overigens.

Flashcards van Focks

Terug naar de kartonnen versies. Bij toeval ben ik op de flashcards van Claudia Focks gestuit. Ook deze kaarten zijn gebasseerd op een boek: de Atlas of Acupuncture uit 2008. Wederom een enorme pil (783 bladzijden), maar helaas moeilijk of alleen tegen woekerprijzen verkrijgbaar. Het grote verschil met het boek van Deadman is dat in de Focks-versie geen tekeningen maar foto’s staan. Dit geeft soms net dat beetje extra info dat je nodig hebt om een punt te lokaliseren. Verder ook hier weer een mooi doosje met tabbladen. Naast de 12 orgaanmeridianen krijg je  punten op de Ren Mai en Du Mai erbij. Als je de hand weet te leggen op de Focks-flashards, dan is dat mooi. Maar ik zou er niet de hoofdprijs voor betalen.

En heb jij nog goeie tips en trucs hoe je acupunctuurpunten kunt leren? Deel ze met me! Worden we samen wijzer 🙂
Happy Hara staat ingeschreven bij de KVK in Rotterdam onder nummer 70545200
Lid van Shiatsu Vereniging Nederland

Shiatsu Vereniging Nederland

Ik ben aangesloten bij de Shiatsu Vereniging Nederland. Hierdoor worden behandelingen (deels) vergoed uit de aanvullende zorgverzekering.